Eszter-Petronella SOÓS PhD

az elnök eltűnt

Az elnök eltűnt (avagy mit olvas a politológus karácsonykor) – HU

Mi mást olvashatna a politológus karácsonykor, mint politikai thrillert, amelyet ráadásul társszerzőként egy volt amerikai elnök, Bill Clinton jegyez?

James Patterson és Bill Clinton könyve (Az elnök eltűnt) nem elsősorban thrillerként, krimiként érdekes, a műfaj szeretői elég gyorsan összematekozhatják, hogy kinek kell gyanúsnak lennie, s a kevés fordulaton, a fordulatok egy-két megoldásán simán fel is vonják a szemöldöküket (többek között a kötet utolsó “feloldása” olyan, hogy minden hacker a fejét fogná tőle, de ennél többet nem is írok, különben túl sokat mondanék). A könyv ezzel együtt, sőt, ennek ellenére szórakoztató.

Egy gondolatkísérletről van szó: mi történne, ha egyik-percről a másikra eltűnne az életünkből az Internet. Hogy a biztonsági másolatok is eltűnnének, talán túlzó ötletnek tűnik, de arra jó, hogy elgondolkodjunk azon, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a felhőnek, az Internetnek, az online adattárolásnak. Az ötlet tehát figyelemfelhívás, hogy a digitalizáció nemcsak pozitívumokkal jár.

Korunk egyik legismertebb írója, Stephen King az On writing című, az írásról szóló kötetében (Scribner, 2000) azt mondja, hogy a legérdekesebb szituációk a “mi lenne, ha?” jellegű kérdésekből születnek (p. 164.), márpedig, el kell ismerni, ez egy elég ütős “mi lenne, ha?” ötlet. Mi lenne, ha egyik pillanatról a másikra eltűnne minden adatunk, és nem is tudnánk pótolni? Mi lenne, ha egyik percről a másikra behalnának az ATM-ek, a banki rendszerek, odalennének a bankszámlák…?

Igazán jó kérdés, tényleg mélyen elgondolkodtam rajta!

Ami igazán fogyaszthatóvá és élvezhetővé teszi ezt a könyvet, az az a tudás, amelyet a volt elnök hozhatott a szöveghez: érezzük az elnöki mindennapok lelki terhét és magányosságát, ahogy azt is, hogy a politikai felszín, a politikai verseny és a kormányzás nem teljesen ugyanaz, de nagy az átfedés. Úgy kell élet-halál döntéseket hozni, hogy egymással ellentmondó érdekeket kell összeegyeztetni, miközben az ellenfelek ott állnak, hogy kihasználjanak minden kis hibát, vagy ami annak látszik. Vagyis képet kapunk az amerikai elnök munkájából, az élete mindennapjaiból.

S ha már Stephen King: “az emberek szeretnek a munkáról olvasni. Isten tudja miért, de szeretnek” (saját fordítás, p. 155.). Igen, s különösen a politológusok az amerikai elnökök munkájáról…

CLINTON, Bill – James, PATTERSON, Az elnök eltűnt, 21. Század Kiadó, Budapest, 2018


Posted

in

by